Kofta curry

Retten kofta curry er kjøttboller i currysaus. Det finnes mange oppskrifter av denne retten. Kjøttbollene kan bestå av både kylling og fisk, og til og med lages i en vegetarvariant. Disse oppskriftene vil jeg komme tilbake til.

Det er viktig at kjøttbollene er smaksfulle, og ikke minst myke, spesielt hvis de består av oksekjøtt eller kyllingkjøtt. Det er en fare for at harde kjøttboller «hopper» av tallerkenen idet en prøver å skjære de🙂

I følgende oppskrift er det brukt oksekjøttdeig. En sunnere variant av denne oppskriften vil bestå av karbonadedeig fra okse.

Kofta (kjøttbolle)

  • 1 kg kjøttdeig
  • 1 hel hvitløk/ 10 små fedd, revet
  • 1,5-2 ts salt (stek en mini kjøttkake når alle ingrediensene er blandet sammen og smak deg frem)
  • 1 ts grovmalt korianderfrø
  • 1 ts finmalt spisskummin
  • 1 ts chilli pulver
  • 1 ts garam masala (se tips under)
  • 1 løk grovt hakket
  • 10 ss kikertmel
  • 5 ss malt hvite valmuefrø
  • 5-6 ss vann
  • 1 liten bunt med hakket fersk koriander (kan sløyfes)

Hvitløken er revet med mini-rivjernet på bildet nedenfor. Kiwien gir en indikasjon på rivjernets størrelse🙂

image

Bland først revet hvitløk i kjøttdeigen slik at smaken fester seg. Ha deretter i salt, korianderfrø, spisskummin, chilli og garam masala. Bland godt.

Tilsett grovt hakket løk, kikertmel og valmuefrø som finmales (gjerne sammen med litt av kikertmelet siden valmuefrøene vil utskille litt olje). Tilsett vann og kjør kjøttdeigen glatt i en foodprocessor.

Ta litt vann på hendene og lag kjøttboller av kjøttdeigen i størrelsen på en golfball. Jeg endte opp med 43 stykker kjøttboller. Dette vil selvfølgelig variere noe.

Jeg fryste ned halvparten av kjøttbollene for å kunne ta de frem ved en senere anledning. Curry sausen nedenfor gjelder altså for halvparten av kjøttbollene.

Kok forsiktig kjøttbollene i en kjele med 1 dl vann til vannet er tørket. Ikke rør i kjelen med en sleiv, kun rist litt på kjelen for å snu kjøttbollene etterhvert. Dette for å forsikre seg at kjøttbollene forblir hele. Ta ut kjøttbollene i en bolle.

Curry (saus)

  • 5 ss olje
  • 1 mellomstor løk
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts malt korianderfrø
  • 1/2 ts malt spisskummin
  • 1/2 – 3/4 ts chillipulver
  • 1/2 ts gurkemeiepulver
  • 1,5 dl vann

Finhakk løken og stek den i olje til den blir brun i samme kjele som du lett kokte kjøttbollene i. Ha i revet/hakket hvitløk. Tilsett alle krydrene og rør godt. La småfrese. Ha i vann og kjøttbollene og la koke med lokk over kjelen i ca 10 min. Fortsett å koke til oljen skiller seg i kjelen. Det er en indikasjon på at vannet har tørket og smaken fra krydrene er satt. Man kan tilslutt tilsette litt vann og gi et oppkok avhengig av kosentrasjonen på curry sausen. Sausen skal ikke være altfor flytende, men noe tykk.

Tips

For variasjon kan kjøttdeigen tilsettet en halvdel finhakket løk og en halvdel finhakket brunet løk.

Oppkuttet fersk koriander tilsatt kjøttdeigen gir også en veldig frisk smak, det samme bidrar hakket fersk grønn chilli uten frø med (grønn chilli uten frø er ikke sterkt).

En kan også variere med karbonadedeig, kyllingkjøtt, fisk eller bønner og belgfrukter for magrere variant.

Garam masala

Garam masala er en indisk/pakistansk krydderblanding og består av pepperkorn, nellik, hele spisskummin, kanelstang og svart kardemomme.

  • 8 ss hel spisskummin
  • 4 ss pepperkorn
  • 1 ss hel nellik
  • 1 ss kanelstang i biter
  • 1/2 ss hel svart kardemomme

Tørrist krydrene i pannen forsiktig og finmal blandingen. Ha dette i et glass slik at det er klart til bruk.

I oppskriften ovenfor har jeg brukt en ferdig blanding av Garam masala som fås kjøpt i asiatiske grønnsaksbutikker.

Bruk av kikertmel og valmuefrø

Kikertmel og valmuefrø bidrar til at kjøttbollene henger sammen, og derfor er det viktig å tilsette kjøttdeigen litt vann slik at kjøttbollene også blir myke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s