Banankake med mokkakrem

image

Ofte blir jeg fristet til å erstatte vanlig mel med glutenfritt mel i oppskrifter jeg kommer over. Det har jeg prøvd ut i en oppskrift på banankake med mokkakrem. Kaken ble veldig god, men litt mer kompakt enn jeg antar kaken ville ha blitt med glutenholdig mel.

Anne Spurkland har god forståelse av bake-og kakekjemi og har anbefalt meg å holde tilbake 10-20% av det glutenfrie melet ved erstatning av vanlig mel i oppskrifter og vurdere konsistensen på deigen. Glutenfritt mel er gjerne tilsatt fortykningsmidler som trekker til seg mye vann, eller vi tilsetter selv slikt i tillegg, i form av fiberhusk, xanthan, eller liknende. Så forholdet mellom deigvæske og glutenfritt mel er annerledes enn for væske og hvetemel. For lettvinthets skyld anbefaler Spurkland å bytte ut hvetemel med glutenfritt mel 1:1, justerer hun gjerne selv ned mengden med glutenfritt mel noe hvis deigen blir fastere enn forventet.

Oppskriften til denne gode og mektige kaken har jeg hentet her. 

 

Banan kake bunn.

·         350 g mel (her Toro kakemiks, prøv med 300-320 g glutenfritt mel først.)

·         1 1/2 ts. kanel

·         1 ½ ts. bakepulver

·         ¾ ts. baking soda (natron)

·         ½ ts. salt

·         230 g usaltet smør

·         300 g sukker

·         1 ts. vanilje extract (her vanilje essens)

·         1 ss. espresso kaffe (her 1 ss sterk kaffe)

·         2 store egg (romtemp)

·         6 ss. fløte,rømme eller yoghurt  (her rømme)

·         3-4  banan puree av modne bananer  (her 4 stk)

·         125 g lett toasted valnøtter (her pistasjenøtter)

Sett ovnen på 180 grader. Jeg smurte en stor rund form på 28 cm i diameter. Bland mel, kanel, bakepulver, natron og salt i en skål.

image

Rør smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaksin.

image

Tilsett vanilje essens og kaffe. Bland videre og tilsett ett og ett egg. Videre has halvparten av melet og rømme. Bland godt. Tilsett most banan og resten av melet og bland videre. Tilslutt has i hakkede pistasjenøtter eller andre nøtter.

image

image

Lag sjokoladeglasur med 280 g mørk sjokolade, 125 ml sterk kaffe og 140 g usaltet smør (romtemp). Jeg tilsatte ca 250-300 melis i glasuren for en fyldigere smak.  Smør kaken med sjokoladekremen og avkjøl i kjøleskapet i noen timer eller til neste dag. Nyt med familie og venner🙂

image

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s