Utprøving av agar

image

Agar er et glutenfritt, vegetarisk og dermed et halal substitutt for gelatin. Agar utvinnes av alger. Inspirasjonen bak utprøvningen av dette produktet er riktignok blitt «bygget opp» ved å lese om Anne Spurklands erfaringer rundt bruken av agar som et geleringsmiddel.

Agarpulveret som jeg har prøvd ut er et produkt fra Now Foods og bestilt fra iherb.com.
image

I bruksanvisningen anbefales det at to spiseskjeer med agar løses opp i 1 «pint» (5,6 dl) med vann eller fruktjuice. Blandingen skal kokes i fem minutter og tilsettes evt. frukt eller grønt og kjøles til blandingen er stivnet.

Jeg halverte væskemengden slik at jeg hadde ca. 2,8 dl væske og hadde i halvparten vann og halvparten appelsinjuice i en kjele. Videre tilsatte jeg 1 ts agar i væskeblandingen (leste feil, skulle visst ha i 1 ss agar). Lot blandingen så vidt koke i ca. fem minutter. La videre noen druer i en form og helte blandingen over i formen. Formen ble plassert i kjøleskapet og blandingen var stiv etter ca.10 minutter.

Selve geleringsprosessen virker vellykket, men geléen manglet naturligvis en søt smak 🙂

Reklamer

7 tanker om “Utprøving av agar

 1. Anne S

  Dette var jo en bra start. Det ser ut som om du har fått det til.

  Agaren du har kjøpt har også Lotte brukt, som jeg har e.mailet med i sommer. Hun fikk ikke til å lage 10% agar slik jeg har beskrevet på bloggen, så hun endte opp med å måle opp agar med måleskje: 1g agar = 1 ml (liten måleskje, mindre enn 1 ts som er 5 ml). Prøv å måle opp med måleskje til du har 10 g, og se hvor mange skjeer det ble. Hvis du vet hvor mye agar det går på 1 ml, trenger du ikke å gjøre det så omstendelig som jeg har beskrevet det på bloggen.

  Det er forresten viktig å følge med på at agaren er ordentlig oppløst. Det skal ikke være noen blanke korn igjen når alt er løst opp. Hvis du koker væsken i flere minutter kan du trenge å etterfylle med vann for å erstatte tapt væske.

  Da skulle det bare være å prøve dette i gele, fromasj, aspik eller likenende. Det eneste som trenges er en ingrediens som kan varmes til kokepunktet slik at du får løst opp agaren. Det må være minst 50 ml for at du skal få stort nok volum å jobbe med.

  Svar
  1. glutenfriem1 Innleggsforfatter

   Dog ble jeg litt bekymret da blandingen ikke virket tykkere etter et par oppkok… Den var ganske flytende da jeg satte den i kjøleskapet, men heldigvis stivnet geléen.

   Svar
   1. Anne S

    Agarblandingen blir ikke merkbart tykkere når agaren er løst opp. Kanskje bitte litt seigere, men det er helt neglisjerbart. Hadde du brukt 1 ss som du trodde var riktig, hadde du kanskje merket at det ble tykkere, men da hadde geleen blitt helt uspiselig, alt for fast.

   2. glutenfriem1 Innleggsforfatter

    Når 1 g agar = 1 ml agar og 1 ts tilsvarer 5 ml, trenger man litt under 1 kvart ts agar for å oppnå 1 g. Virker det nøyaktig nok?

    Jeg tror faktisk at det finnes måleskje for 1/5 ts, altså 1 ml. I så tilfellet bør det ikke være noe problem…

 2. Anne S

  Du må kjøpe måleskjeer, ja. Slike sett med måleskjeer, pleier også å inneholde en på 1 ml. Kalles ofte kryddermål. En vanlig teskje du bruker i kaffen, måler ofte mindre enn 5 ml, litt avhengig av hvordan du måler opp. Måleskjeer skal være strøkne, da gir de akkurat det målet de lover. Mens når du måler med vanlige skjeer, skal det være en liten topp på, for å få samme mengde (og det avhenger selvagt også av skjeen). Så hvis du skal måle agar med hulmål, må du være nøyaktig og bruke måleskje, hvis ikke blir det veldig vanskelig å få «reproduserbart» som vi sier i laben.

  Svar
  1. glutenfriem1 Innleggsforfatter

   Jeg har faktisk et par sett med måleskjeer hjemme og den har nok kryddermålskjeen også, men er ikke blitt brukt noe særlig tidligere.

   Takk igjen for dine råd og din tid
   🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s