Banankake med kokosblomstsukker

image

Banankake lager jeg med jevne og ujevne mellomrom. Inspirasjonen kommer når bananene er forbi stadiet «spisemodne»🙂 Mørkebrune bananer egner seg godt til frysing også. Skrell og kutt i skiver og frys. De kan entes brukes i smoothie eller i kaker, hvor de i sistnevnte tilfellet bør være opptint.

Normalt lager jeg denne kaken med sødmen fra bananer og havremel – uten sukker og hvitt mel – men siden det var en lørdag og jeg skulle gi den bort hadde jeg i kokosblomstsukker som har en deilig rik og karamellaktig smak og hvitt mel i tillegg til mandelmel (proteinrikt). Kokosblomstsukker minner litt om brunt sukker, men har en rikere og mer sammensatt smak og inneholder en rekke viktige vitaminer, mineraler og næringsstoffer inkludert kalium, sink, jern og vitamin B1, B2, B3 og B6. Kokosblomstsukker blir laget fra den søte nektaren fra blomsterknoppene på kokospalmen. Nektaren blir hentet ned fra toppen av palmene to ganger om dagen for deretter å bli varmet opp for å fjerne mye av vannet. Av denne tykke kokosblomstsirupen lager man kokosblomstsukker, også ofte kalt Gula Java eller palmesukker. Til sjokolade kan du bruke kokosblomstmelis som er en finmalt variant av kokosblomstsukker. Kokosblomstsukker er kjent som et lavglykemisk sukkeralternativ – men det foreligger noe usikkerhet rundt dette.

Oppskrift

  • 4 egg
  • 4 bananer
  • 4 ss peanøttsmør
  • 2 dl mandelmel (kjøp fra helsekostforretningen eller iherb.com)
  • 2 dl hvitt mel (glutenfri kakemiks)
  • 2 dl kokosblomstsukker
  • 2 ss bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1/4 ts muskat
  • 2 ss saft fra klementin (kan også bruke appelsin/sitron)
  • 2 ss revet kokos
  • 1 kneve grovhakkede valnøtter

Bland sammen de våte ingrediensene – start med å mose bananene. Bland sammen de tørre ingrediensene. Bland alt godt sammen  – stek på på nederste rille på 180 grader i 45-60 minutter. Jeg stekte formkaken i 55 minutter. De siste 15 minuttene la jeg bakepair over kaken slik at den holdt seg gyllen bryn.

Bon appetitt!

image

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s