DOSA sprø linse- og rislefse

image

Denne glutenfrie lefsen, dosa’en, er en smaksrik lefse og stammer fra sør-India. Mange sør-indiske retter er glutenfrie. Dosa’en er basert på linser og ris og er sprø på utsiden og myk på innsiden.

Dosa’en serveres med diverse fyll eller sideretter, tradisjonen tro med en potetgryte.

image

Ingredienser
2 deler (kopper) langkornet ris
1 del (kopp) urid (mash) linser
2-3 deler (kopper) vann
2 ss chana linser
1 ts bukkehornkløver (se nedenfor for mer info)
1,5 ts salt
1/2 ts natron

Bløtlegg risen i en egen bolle og urid og chana linsene og bukkehornkløver i en annen bolle natten i forveien og legg på et lunt sted. Vask både risen og linsene grundig før bløtlegging. Denne prosessen innebærer fermentering eller gjæring av ingrediensene.

image

Dagen etter kan du kjøre den bløtlagte risen glatt i en smoothie-mikser eller lignende med ca 1-1 1/4 kopp vann, bruk gjerne bløtleggingsvannet. Pass på at risrøren ikke blir for flytende, det må være noe motstand i røren når du rører i den🙂 Hell risrøren over i en stor bolle.

image

Behold noe av risrøren i mikseren og ha i de bløtlagte linsene og bukkehorn-kløveret og kjør linsene glatt. Ha også i 1 kopp med vann eller så mye som du trenger.

image

image

image

Ha linserøren i samme bolle som risrøren og bland godt.

image
image

Linse- og risrøren fikk stå i noen timer for å gjære videre. Rett før steking tilsatte jeg salt og natron i røren. Første lefse viste seg å være for tykk så jeg spedde røren ut med litt vann Jeg brukte en takke til å steke lefsene, men man kan også bruke en vanlig stekepanne.

image

Sprinkle den varme pannen med litt vann for å temperere pannen og legg enn halv kopp med røre midt på pannen. Gni røreren utover med sirkulære bevegelser slik at du får en tynn og rund pannekake.

Drypp et par dråper med olje langs kanten på dosa’en og et par i midten og legg på ønsket fyll og NYT🙂image

image

image

image

image

image

image

Slik ser en dosa ut bestilt på indisk restaurant🙂 Potetgryten var gjemt under dosa-tårnet og retten ble servert med tre sauser, rød saus, kokossaus og tamarindsaus.

image

Se videoen «Dosa King. How to make Dosa ? Indian street food» på YouTube»

Alternativ fyll i dosa’en🙂 Klekk et eller to egg på dosa’en og legg et lokk over og stek i noen få minutter. Ha evt. på krydder, rull eller brett sammen og nyt!

image
image

image

Bukkehornkløver
Urt i erteblomstfamilien. Dyrkes øst rundt middelhavet. Frøene til bukkehorn(kløver) har en bittersøt smak og når de blir ristet etterlater de en ettersmak av karamell eller lønnesirup.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s